Известие

Collapse
No announcement yet.

Алфа 147/156/ГТ, тема за общи приказки

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• https://www.youtube.com/watch?v=cPEVnKjrovM

Гледайте какъв дивак намерих в alfaowner-а...
    Насадил Q4 oт кросвагон и TBi от 159, в купето на ГТ

И всичко му работи, дори и борд компютъра, ебаси...
    Last edited by dhtj; d.m.y г., 07:45.
    156 2.0TS

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
      Трябва да демонтираш жабката за да стигнеш до релето.

Но щом и дългите не работят, мисля, че проблемът е по-скоро в ръчката. Преди да се занимаваш с релето, вземи една пробна лампа и провери, дали излизат +12V на пин 1 на ръчката (проводникът би трябвало да е син с червена ивица), когато пускаш дълги и дали излизат +12V на пин 2 (проводникът би трябвало да е сив с червена ивица), когато пускаш къси.

Няма 12в на пин1 и пин2...Тоест не стига ток до ръчката изобщо ? От къде идва захранването..С какво да продължавам? Релетата?
      Last edited by VFTI; d.m.y г., 17:07.
      Alfa Romeo 147 1.6 TS 06' red Scarlet
      exAlfa Romeo 156 2.5 V6 98' ...game over (((((
      ex Legend 155 1.8 8v 95' SPORT MY.95 I am sexy and I know it...
      ex Legend 155 2.0 8v 92' my Racing GLORY...
      by RUBIG service

Comment

• Първоначално публикувано от VFTI Покажи съобщение
        Няма 12в на пин1 и пин2...Тоест не стига ток до ръчката изобщо от къде идва захранването...да продължавам с разглобяването..
        Захранването на ръчката е пин 4 на същата букса (синият проводник с бялата ивица, дето се вижда на снимката ти под онези 2).

Ако го има захранването (на контакт), проблемът е вероятно в ръчката.
        Ако го няма, търси причината в контактната плочка на ключа (клемореда). Проводникът там е със същия цвят а извода на клемореда трябва да е означен, като INT/A

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Захранването на ръчката е пин 4 на същата букса (синият проводник с бялата ивица, дето се вижда на снимката ти под онези 2).

Ако го има захранването (на контакт), проблемът е вероятно в ръчката.
          Ако го няма, търси причината в контактната плочка на ключа (клемореда). Проводникът там е със същия цвят а извода на клемореда трябва да е означен, като INT/A
          Ето тук бръкнах на същия цвят кабел от контакта ..И там няма 12в какво друго да направя?
          Attached Files
          by RUBIG service

Comment

• Вариантите са 2:

1 - Ремонтираш/сменяш клемореда.

2 - Свързваш синьо-бялата жичка с кафяво-черната, която се вижда вляво на последната снимка.

При втория вариант неудобството е, че ако си включил фаровете, те няма да гаснат докато въртиш на стартер а и не е ясно, дали този извод на клемореда ще издържи допълнителната консумация от фаровете.

Поради това е по-добре да действаш по вариант 1.
            Last edited by ecotronic; d.m.y г., 17:36.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Вариантите са 2:

1 - Ремонтираш/сменяш клемореда.

2 - Свързваш синьо-бялата жичка с кафяво-черната, която се вижда вляво на последната снимка.

При втория вариант неудобството е, че ако си включил фаровете, те няма да гаснат докато въртиш на стартер а и не е ясно, дали този извод на клемореда ще издържи допълнителната консумация от фаровете.

Поради това е по-добре да действаш по вариант 1.
              Значи моя грешка. Имаме ток на пин 4, но нямаме ток на пин 1 и 2... Това е и на новите и на старите лостчета...Освен да имам късмета и двете лостови системи да са прецакани...Пин 1 и 2 ги проверявам докато са си закачени и всичко си работи, но нямат ток...

Такаа забелязах и още нещо.
              Имаме 12в и на жълтата и на оранжевата жичка, но 12в няма на пин 1 и 2...
              Моята логика е, моля потвърдете, че когато фаровете са пуснати къси или дълги, също трябва да получим 12в на синята(пин 1) и 12в на сиво с червено (пин2)? Тоест тока мина през пин4, през вътрешни писти на лостчето и после излиза по кабелите на пин 1 и пин 2 за да ходи към фаровете...

Заради това реших да пусна 12в директно от синия кабел (пин4) на сиво с червено и уж да светнат фаровете...е да ама понежо го правих с проверовъчната лампа, тя взе че светна...Един вид на сиво с червеното (пин2) имам маса?!?' Та къде е проблема, дали не е нещо друго...защото и двата чифта лостчета да са прецакани..как да проверя?
              Last edited by VFTI; d.m.y г., 19:03.
              by RUBIG service

Comment

• Пистите изглеждат добре...А това е по-скапаното лостче, моето което е сложено е от кола на 100хил км...но и двете не работят....
                Attached Files
                Last edited by VFTI; d.m.y г., 20:17.
                by RUBIG service

Comment

Значи моя грешка. Имаме ток на пин 4, но нямаме ток на пин 1 и 2... Това е и на новите и на старите лостчета...Освен да имам късмета и двете лостови системи да са прецакани...Пин 1 и 2 ги проверявам докато са си закачени и всичко си работи, но нямат ток...

Такаа забелязах и още нещо.
                  Имаме 12в и на жълтата и на оранжевата жичка, но 12в няма на пин 1 и 2...
                  Моята логика е, моля потвърдете, че когато фаровете са пуснати къси или дълги, също трябва да получим 12в на синята(пин 1) и 12в на сиво с червено (пин2)? Тоест тока мина през пин4, през вътрешни писти на лостчето и после излиза по кабелите на пин 1 и пин 2 за да ходи към фаровете...

Заради това реших да пусна 12в директно от синия кабел (пин4) на сиво с червено и уж да светнат фаровете...е да ама понежо го правих с проверовъчната лампа, тя взе че светна...Един вид на сиво с червеното (пин2) имам маса?!?' Та къде е проблема, дали не е нещо друго...защото и двата чифта лостчета да са прецакани..как да проверя?
                  Когато свържеш пробната лампа между пин 4 и някой от 1 или 2 е нормално тя да светне. Не защото на пин 1 или 2 има маса а защото масата минава през фаровете.
                  Вместо пробната лампа вземи парче проводник, свържи единия му край към 4 а с другия пипай 1 и после 2. Ако при това фаровете светнат, проблемът е в ръчката. Колкото и невероятно да звучи.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Когато свържеш пробната лампа между пин 4 и някой от 1 или 2 е нормално тя да светне. Не защото на пин 1 или 2 има маса а защото масата минава през фаровете.
                    Вместо пробната лампа вземи парче проводник, свържи единия му край към 4 а с другия пипай 1 и после 2. Ако при това фаровете светнат, проблемът е в ръчката. Колкото и невероятно да звучи.
                    А какво друго може да е прецакно. Просто днес загубих един следобяд, утре ще тествам отново с кабела, но ако не проработят, ми трябва и друга опция по която да работя иначе пак трябва да търся друг ден и време и много се проточва ремонта, а ще имам много пътувания и без фарове...
                    by RUBIG service

Comment

• По това, което описваш, съм 99% сигурен, че проблемът е в ръчката. Тестът с кабела ще потвърди окончателно.

159 1.8 MPI
                      166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщение
                        https://www.youtube.com/watch?v=cPEVnKjrovM

Гледайте какъв дивак намерих в alfaowner-а...
                        Насадил Q4 oт кросвагон и TBi от 159, в купето на ГТ

И всичко му работи, дори и борд компютъра, ебаси...
                        Леле тва ще се мести доста доволно Пък и звука не е като от тракторче
                        Алфа Ромео 147 1,6 Т.Спарк 120 h.p.
                        New Alfa GT 1.9 16V JTDm турбосамолет

Comment

По това, което описваш, съм 99% сигурен, че проблемът е в ръчката. Тестът с кабела ще потвърди окончателно.
                          100% беше прав!!! Никога не съм се радвал толкова много че лостчетата ми са прецакани😁 А иначе съм и голям късметлия да ми изпратят и втора ръка не работещи 😁😁 Сега ще търся 4ти комплект. Евала за напътствията и обясненията!!!Голямо бшагодаря!
                          Attached Files
                          Last edited by VFTI; d.m.y г., 17:04.
                          by RUBIG service

Comment

100% беше прав!!! Никога не съм се радвал толкова много че лостчетата ми са прецакани�� А иначе съм и голям късметлия да ми изпратят и втора ръка не работещи ���� Сега ще търся 4ти комплект. Евала за напътствията и обясненията!!!Голямо бшагодаря!
                            Може да има обективна причина затова толкова често да дефектира този превключвател (ръчката). Да не би да си сложил по-мощни от номиналните крушки?
                            Last edited by ecotronic; d.m.y г., 16:59.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Може да има обективна причина затова толкова често да дефектира този превключвател (ръчката). Да не би да си сложил по-мощни от номиналните крушки?
                              Ами най-стандартни нормални крушки са не съм правил никакви модове и не съм купувал нищо особенно. Да купя ли нови за всеки случай. Дали може да е от некаране? Защото тази година си поседя доста време без да се кара...Заради това сменях и стартер...
                              by RUBIG service

Comment

Ами най-стандартни нормални крушки са не съм правил никакви модове и не съм купувал нищо особенно. Да купя ли нови за всеки случай. Дали може да е от некаране? Защото тази година си поседя доста време без да се кара...Заради това сменях и стартер...
                                Възможно е и от рядко ползване. Нови крушки едва ли ще помогнат. По-скоро се замисли дали да не вържеш 2 релета за по 2 лв. и така да разтовариш консумацията на фаровете от ръчката.

Що не пробваш да си ремонтираш някоя от старите вместо да търсиш друга? На снимката не изглежда да е много зле. Почистване със шкурка и юстиране на пластини или пружини може да реши проблема.

159 1.8 MPI
                                166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                                X